Kraftig forbedring av luftkvaliteten i Bergen

I en fersk rapport kommer det frem at utskiftingen av gamle ildsteder til nye og rentbrennende vil redusere utslippet av svevestøv med nesten to tredeler, ca. 64 prosent i Bergen kommune. Spesielt i områdene Bergendalen og sentrum vil reduksjonen av svevestøv være størst.

I Bergen kommune blir det forbudt å fyre i ikke-rentbrennende ovner i 2021. Ikke-rentbrennende ovner er produsert før 1998. Før forbudet slår inn kan innbyggere som ønsker å bytte ut sin gamle vedovn få opptil 5.000 kroner i støtte fra kommunen.

Det er The Nansen Environmental and Remote Sensing Center (NERSC) som har forsket på vedovners effekt på luftkvaliteten i Bergen kommune.

– Ikke et sjokk

Forsker i SINTEF, Morten Seljeskog, sier at resultatet av studie er gledelig, men ikke sjokkerende.

– At partikkelutslippene reduseres såpass ved utskifting til rentbrennende ovner er kjempebra, men ikke noe sjokk. SINTEF har kommet frem til liknende tall, og det er positivt at en annen undersøkelse styrker vår, sier Seljeskog.

SINTEF har sammen med Norsk Energi forsket på utslipp fra vedfyring. Rapporten kan du lese på Miljødirektoratets nettsider her.