Mediehenvendelser


Steinar Vigdal, Exodraft

Telefon: +47 980 74 151
E-post: styreleder@norskvarme.org

Montør/kurshenvendelser


Martin Apenes

Telefon: +47 913 36 708
E-post: kubbe@norskvarme.org

Henvendelser om medlemskap


E-post: varme@norskvarme.org

SINTEF: Slik kan du fyre med god samvittighet fra hjemmekontoret under korona

SINTEF har laget en oversikt over hvordan du kan fyre med god samvittighet fra hjemmekontoret. Tenn fra toppen og sjekk om du kan få vrakpant før det er for sent. Denne saken kan deles med alle som er redde for at vedfyring forurenser like mye som biltrafikk.


SINTEF skriver at det relative bidraget fra vedfyring til det totale partikkelutslippet kan forventes å øke i vinter, siden trafikken nok vil gå på halv maskin en god stund til. Mer hjemmesitting og økt bruk av hjemmekontor vil åpenbart bidra til større vedforbruk hvis vedovnen benyttes flittigere, med økte utslipp som et logisk resultat. Men det påpekes at det skal fyres ekstra mye i vinter for å nærme seg totalutslippsnivået i et normalår.

I tillegg til å sørge for å vedlikeholde og feie ovn og skorstein, er det mye man selv kan gjøre for å minimere partikkelutslippet fra din kjære vedovn:

1. Har du en gammel vedovn, selv om den måtte være kjær, bytt den ut med en moderne rentbrennende vedovn, av beste sort (lavest utslipp)
2. Har du en åpen peis, ikke bruk den mer enn i korte perioder til kos. Vi anbefaler ettermontering av en moderne og rentbrennende peisinnsats istedenfor.
3. Følg ildstedets bruksanvisning når det gjelder ilegg av ved og justering av lufttilførsel
4. Bruk tørr ved, og glem avispapir til opptenning. Bruk never, småflis og tennbriketter istedenfor
5. Tenn opp fra toppen, da reduseres partikkelutslippet
6. Unngå rundfyring, dvs. struping av lufttilførselen for å få det til å brenne lenge
7. Når ovnen har blitt varm, er det bedre å legge inn ny ved hyppigere, i en mindre mengde (en passende kubbe). Dette gir mer stabile operasjonsbetingelser, mer stabil varmeavgivelse og lavere utslipp.

Dere kan lese hele saken her: https://blogg.sintef.no/sintefenergy-nb/slik-kan-du-fyre-med-god-samvittighet-fra-hjemmekontoret-under-korona/ 

Flere nyheter

Ekte Varme

Ekte Varme er et nettsamfunn som skal samle alle som er glade i levende ild. Vi ønsker å inspirere folk til å kose seg mer med ekte varme fra bål, peis og ovn.


ektevarme.no