Mediehenvendelser


Steinar Vigdal, Exodraft

Telefon: +47 980 74 151
E-post: styreleder@norskvarme.org

Montør/kurshenvendelser


Martin Apenes

Telefon: +47 913 36 708
E-post: kubbe@norskvarme.org

Henvendelser om medlemskap


E-post: varme@norskvarme.org

Strømprisene til værs mens myndighetene vil kutte pipa

Det kan se ut til at byggenæringen endelig har fått gjennomslag for å kutte pipekravet i TEK17, som bransjen kjempet for i mange år og fikk vedtatt for noen år siden. Argumentene som gjaldt den gangen, er nå snudd på hodet av Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK).


Nå mener direktoratet at pipe i nye hus er dyrt og at ettermontering er rimelig. I tillegg begrunner de fjerning av pipekravet med faren for kuldebro og manglende tetthet. Norsk Varme har regnet ut at fastmontert pipe samtidig med bygging av nytt hus koster rundt 25.000 kroner mens ettermontering koster mer enn det dobbelte. Materialene koster det samme, men arbeidet som skal gjøres for å ettermontere pipe er både vanskelig og kronglete. Mange kalde loft har dårlig adkomst og gjennomhulling av tak eller vegg vil påvirke hele bygningskroppen. Norsk Varme er i tvil om mange håndverkere vil gå god for tettheten etter at huset er gjennomhullet for å få på plass en pipe. I tillegg til selve pipemonteringen trengs flere typer håndverkere for å mure, male og snekre.

– Hvis det i det hele tatt er mulig å få noen til å gjøre jobben blir det knalldyrt, spår Brede Børud, styreleder i Norsk Varme.

Han synes det er utrolig at myndighetene foreslår å fjerne pipekravet i en tid der strømmen er dyrere enn noensinne og alle peker på klimanøytrale alternativ til europeisk kullkraft.

– Vedfyring er vanlige folks mulighet til å bruke klimanøytral energi. Folk flest har ikke råd til solcellepanel eller ekstravagante varmepumper. For 15.000 kroner får man en fin, rentbrennende ovn ferdig montert. Uten pipe bruker folk mer strøm, og det kan vel ikke være meningen, spør Børud retorisk.

Flere nyheter

Ekte Varme

Ekte Varme er et nettsamfunn som skal samle alle som er glade i levende ild. Vi ønsker å inspirere folk til å kose seg mer med ekte varme fra bål, peis og ovn.


ektevarme.no