Mediehenvendelser


Steinar Vigdal, Exodraft

Telefon: +47 980 74 151
E-post: styreleder@norskvarme.org

Montør/kurshenvendelser


Martin Apenes

Telefon: +47 913 36 708
E-post: kubbe@norskvarme.org

Henvendelser om medlemskap


E-post: varme@norskvarme.org

De gamle Oslotrikkene blir til nye, rentbrennende ovner

De eldste Oslotrikkene som fortsatt er i trafikk, SL79, har holdt ut mye lenger enn planlagt – i over 40 år. Dette er solide saker, bygget i Tyskland og på Strømmen nord for Oslo. De neste to årene blir SL79-trikkene gradvis byttet ut med moderne og lettere spanske trikker, og de gamle trikkene blir til nye, rentbrennende ovner.


De gamle trikkene har vært noen flotte slitere. Hver av trikkene har kjørt tilsvarende femti ganger rundt ekvator. Den aller siste reisen for den første trikken som er tatt ut, nummer 104 – endte hos Metallco i Fredrikstad. De beste delene går så til Jøtul, og støpes til nye rentbrennende ovner.

Dette er virkelig bærekraft og resirkulering. Til sammen 3.000 tonn trikker skal resirkuleres og støpes om. Noen deler blir gjenbrukt som reservedeler, mens motorer, akslinger og hjul blir kappet opp og støpt om til vedovner. Restproduktene blir til armeringsjern. I trikkene er det også mye aluminium og kobber som er etterspurte råvarer som kan brukes igjen og igjen.

Vil du vite mer? Les denne reportasjen i Aftenposten: https://www.aftenposten.no/oslo/i/P4PL8p/her-gaar-oslo-trikkens-siste-reise%25

Foto: News Øresund – Jenny Andersson

Flere nyheter