Mediehenvendelser


Steinar Vigdal, Exodraft

Telefon: +47 980 74 151
E-post: styreleder@norskvarme.org

Montør/kurshenvendelser


Martin Apenes

Telefon: +47 913 36 708
E-post: kubbe@norskvarme.org

Henvendelser om medlemskap


E-post: varme@norskvarme.org

Fyr med furu

Nordmenn brenner fortsatt for vedfyring - men må det alltid være bjørk? Det er spørsmål som Norsk Ved – Forum for vedprodusenter stiller i en NRK-sak denne måneden. Det finnes nemlig andre fine tretyper som også egner seg for å legge i ovnen.


Nestor Øyvind Stranna Larsen i Norsk Ved – Forum for vedprodusenter, trekker fram den gode gamle furua som et godt, og rimeligere alternativ. Fire av fem vedkubber som brukes i Norge er bjørk. Men furu har bare 12 prosent mindre brennverdi. Og den soter ikke noe mer. Likevel er det viktig at furuen har vært levende før den blir kappet. Døde, tørre stammer kan ha mye tyri, som gir sot. Har man tilgang på egne trær, skal man vite at brennverdien i for eksempel rogn er 5-6 prosent høyere enn bjørk. Osp og gran ligger i nedre del av skalaen, med 20 prosent mindre brennverdi enn bjørka.

Kilde: https://www.nrk.no/osloogviken/norsk-ved-oppmodar-til-a-fyre-med-furu-og-gran-nar-straumprisen-stig-_-billigare-enn-bjork-1.16075970 

Les også: Jojopriser i vedmarkedet

Flere nyheter

Ekte Varme

Ekte Varme er et nettsamfunn som skal samle alle som er glade i levende ild. Vi ønsker å inspirere folk til å kose seg mer med ekte varme fra bål, peis og ovn.


ektevarme.no