Mediehenvendelser


Steinar Vigdal, Exodraft

Telefon: +47 980 74 151
E-post: styreleder@norskvarme.org

Montør/kurshenvendelser


Martin Apenes

Telefon: +47 913 36 708
E-post: kubbe@norskvarme.org

Henvendelser om medlemskap


E-post: varme@norskvarme.org

Jojopriser i vedmarkedet

Stikkprøver på Finn.no og hos et tilfeldig utvalg leverandører, tyder på store variasjoner for prisen på ved. Men selv med statsstøtte for strøm på 90 prosent er ved konkurransedyktig.


Mens vedprisene ligger stabilt på en drøy krone, spår kraftbransjen priser på opp mot det dobbelte for forbruker for strøm, selv når støtten fra staten er trukket fra. En kartlegging gjort av Norsk Varme, viser en gjennomsnittspris på rundt 1400 kr for tusen liter stablet bjørkeved (400 kg), noe som gir en pris på drøyt én krone pr kWh (1 kg ved gir ca. 3,4 kWh). Den dyreste veden som selges via Finn.no nå ligger på snaut 4700 kr for 1500 liter (600kg), eller rundt 2,30 kr pr kWh.

Beskjeden fra vedprodusentene er at det foreløpig er nok ved for vinteren, og da er det ikke nødvendig å betale det hvite ut av øyet for veden, sier styreleder i Norsk Varme, Brede Børud. Han oppfordrer folk til å sammenlikne priser og kjøpe ved i store kvanta.

– Det er flere grunner til at folk vil fyre mer med ved. Oppvarmingskostnadene er én ting. Like viktig er all bekymringen knyttet til trygg strømforsyning og sprengte strømnett. Farten på elektrifiseringen av samfunnet er isolert sett positiv, men det er ikke bærekraftig om ikke alternativene til strøm tvinger seg frem. Den enkleste måten å bidra til mindre belastning på strømnettet og strømproduksjonen, er å produsere energien selv i eget hus, forklarer Børud.

Ferske tall fra SSB viser at vedforbruket har økt med 17 prosent siden 2019. Omregnet i energi tilsvarer dette energiproduksjonen ved nesten to Alta-kraftverk (0,6 tWh x 2). Norsk Ved – Forum for vedprodusenter melder om stor etterspørsel og økt produksjon også i år. For å spare mest mulig oppfordrer Norsk Varme nordmenn til å skifte til en rentbrennende vedovn.

Les også: Fyr med furu

Flere nyheter

Ekte Varme

Ekte Varme er et nettsamfunn som skal samle alle som er glade i levende ild. Vi ønsker å inspirere folk til å kose seg mer med ekte varme fra bål, peis og ovn.


ektevarme.no